Parimad kvaliteetkartulid on ise kasvatatud ja vahetult enne toiduvalmistamist põllult korjatud. Kartulite kasvatamine on lihtne ja rahuldust pakkuv tegevus. Maitsetaimeaia kõrvale või püsikupeenra äärde rajatud mõne seemnekartuliga väikesest kartulimaast saab kastrulitäie või kaks kuldkollaseid maitsvaid mugulaid.
Kartulite kasvatamine algab seemnekartuli hankimisest. Kui soovite kohe pärast saagi valmimist suvekartuleid nautima hakata, tuleb valida varane sort. Varased sordid annavad esimesed kanamunasuurused mugulad heal juhul juba jaanipäevapeoks. Säilitamiseks tuleb hankida aeglasemalt valmivad ja tugevat koort kasvatavad hilised sordid, mis pannakse sügisel hoiule talviste hõrkude hetkede tarbeks.
Seemnekartuli valimine
Et saak oleks terve, on kõige kindlam valida sertifitseeritud seemnekartul, mis on läbinud mitmeastmelise kontrolli. Ühe ja sama seemnekartuli kasutamine aastast aastasse vähendab saaki, sest kartulit vaevavad paljud haigused.
Head seemnekartulid on ühtlase suurusega ja defektideta. Nende idandamine toob saagi varasemale ajale ja suurendab seda. Idandamist alustatakse umbes kuu aega enne kartuli mahapanekut. Sobivates oludes kasvavad kartulitele lühikesed ja tugevad idud. Kartulid asetatakse madalas anumas valgusküllasesse ja jahedasse kohta, näiteks klaasitud rõdule. Idandamisnõuks sobib ka munarest, kus on iga mugula jaoks oma lohk.
Istutamine
Kartulid pannakse maha maikuus, kui muld on kuivanud, soojenenud ja põhiväetist saanud. Haiguste vältimiseks tuleb kartulite kasvukohta igal aastal vahetada. Mulda veetakse kõplaga sügav vagu, kuhu asetatakse vähemalt paarikümnesentimeetriste vahedega kartulimugulad. Kes on harjunud kartulite kõrval partnertaimi kasvatama, külvab kartulivao kõrvale põlduba, mille juuremügarad koguvad õhust kartulite tarbeks lämmastikku. Mugulad kaetakse vähemalt kümnesentimeetrise mullakihiga. Maapinnale liiga lähedal kasvav kartul muutub roheliseks ega kõlba süüa.
Väikeses koguses on kartuleid mugav kasvatada ka rõdul või terrassil. Värske Kekkilä Aiamulla või Mahe Aiamullaga täidetud kümneliitrisesse ämbrisse mahub kasvama üks seemnekartul. Suuremasse anumasse või otse mullakotti võib neid rohkem kasvama panna. Proovi kartulit kasvatada mugavas Kekkilä Looduslikku Kasvukotis.
Õitsemine annab märku saagist
Valmimise kiirendamiseks laotatakse mulda pandud kartulitele alguses peale katteloor. See hoiab soojust ja ühtlustab niiskust. Varsti hakkavadki mullast tärkama tugevad helerohelised võsud. Suve kestel tuleb avamaal ja ka ämbris kasvavaid kartuleid paar korda mullata, et mugulate peal oleks kogu kasvuhooaja kestel piisav mullakiht. Muldamine tähendab uue mulla lisamist võrsete peale, kui need on umbes 7-10 cm pikad. Ainult ots jääb nähtavale. Kuival suvel võib kartulimaad kasta.
Kartulitaimede kaunid, olenevalt sordist kas valged, punakad või sinakad õied on tavapäraselt märk sellest, et maiasmokka on mulla all ootamas hulk maitsvaid mugulaid. Kui kartulit on piisavalt säilitamiseks, lõigatakse varred paar nädalat enne kartulivõttu ära. Siis kasvab mugulatele korralik koor. Varajased kartulisordid võivad ka üldse mitte õitseda, kuid saaki annavad need tavaliselt juba juulis. Kui kohevas mullas kaapida, ilmuvad välja täiusliku kujuga, suus sulavad mugulad. Maailma parimad.
Tekst: Heidi Haapalahti