Ürdid ja köögiviljad
Aed-piimjuur
Tragopogon porrifolius
Aed-piimjuur on väga vana, maitselt sparglit meenutav kultuurtaim. Aed-piimjuure koor on kreemikas ja sisu valge. Aed-piimjuure 20-30 cm pikale juurele lisaks kasvatatakse toiduvalmistamisel noori võrseid.
Kastmine:
Keskmine
Valgus:
Päikseline
Kõrgus:
20-100 cm
Värvid:
Lilla
Õitsemine:
none
Aed-piimjuur meenutab veidi aed-mustjuurt, kuid on väiksem ja kuulub siguri perekonda. Juure läbimõõt on 2-3 cm ja sellel areneb välja palju külgjuuri. Maapealne osa võib kasvada lausa rohkem kui meetri kõrguseks.
Õied on violetsed ja tähekujulised. Aed-piimjuur on kaheaastane ja suurema osa selle süsivesikutest moodustab insuliin. Aed-piimjuurele meeldib päikeseline kasvukoht ja sügavalt haritud ja toitainerikas muld. Aiamaad võib parandada Maheda Aiamullaga.
Aed-piimjuurt külvatakse kevadel võimalikult vara või augustis, sellisel juhul taimed elavad ületalve, või oktoobris ning siis toimub idanemine varakevadel. Külvata tuleb 2-3 cm sügavusele, taimede kaugus 8-10 cm ja ridade vahe 30-40 cm.
Aed-piimjuure taimi kastetakse ühtlaselt. Kesksuvel võib anda lisatoitaineid Maheda Aiaväetisega või Kastmisväetisega.
Õievarred on soovitav ära murda, siis ei muutu juured puiseks.
Aed-piimjuure saaki korjatakse sügisel, kaevates juured maast labidaga ettevaatlikult välja. Juurest purskuv piimmahl nõrgendab maitset, seepärast tuleks vältida väljatõmbamist.
Saaki säilitatakse jahedas ja niiskes keldris turba-liivasegus.
Osa taimi võib jätta maa sisse ületalve ja lasta järgmisel aastal areneda sinakaslilladel õitel. Nendest võib korjata seemneid.
Aed-piimjuurt kasutatakse suppides ja hautistes. Seda valmistatakse nagu sparglit. Noori lehti ja kevadisi võrseid kasutatakse salatites.