Jäta sisu vahele
Ürdid ja köögiviljad

Aed-piimjuur

Tragopogon porrifolius

Kaurajuuri Tragopogon porrifolius

Aed-piimjuur on väga vana, maitselt sparglit meenutav kultuurtaim. Aed-piimjuure koor on kreemikas ja sisu valge. Aed-piimjuure 20-30 cm pikale juurele lisaks kasvatatakse toiduvalmistamisel noori võrseid.

Kastmine:

Keskmine

Valgus:

Päikseline

Kõrgus:

20-100 cm

Värvid:

Lilla

Õitsemine:

none

Kaurajuuri Tragopogon porrifolius

Aed-piimjuur meenutab veidi aed-mustjuurt, kuid on väiksem ja kuulub siguri perekonda. Juure läbimõõt on 2-3 cm ja sellel areneb välja palju külgjuuri. Maapealne osa võib kasvada lausa rohkem kui meetri kõrguseks.

Õied on violetsed ja tähekujulised. Aed-piimjuur on kaheaastane ja suurema osa selle süsivesikutest moodustab insuliin. Aed-piimjuurele meeldib päikeseline kasvukoht ja sügavalt haritud ja toitainerikas muld. Aiamaad võib parandada Maheda Aiamullaga.

Aed-piimjuurt külvatakse kevadel võimalikult vara või augustis, sellisel juhul taimed elavad ületalve, või oktoobris ning siis toimub idanemine varakevadel. Külvata tuleb 2-3 cm sügavusele, taimede kaugus 8-10 cm ja ridade vahe 30-40 cm.

Aed-piimjuure taimi kastetakse ühtlaselt. Kesksuvel võib anda lisatoitaineid Maheda Aiaväetisega või Kastmisväetisega.

Õievarred on soovitav ära murda, siis ei muutu juured puiseks.

Aed-piimjuure saaki korjatakse sügisel, kaevates juured maast labidaga ettevaatlikult välja. Juurest purskuv piimmahl nõrgendab maitset, seepärast tuleks vältida väljatõmbamist.

Saaki säilitatakse jahedas ja niiskes keldris turba-liivasegus.

Osa taimi võib jätta maa sisse ületalve ja lasta järgmisel aastal areneda sinakaslilladel õitel. Nendest võib korjata seemneid.

Aed-piimjuurt kasutatakse suppides ja hautistes. Seda valmistatakse nagu sparglit. Noori lehti ja kevadisi võrseid kasutatakse salatites.

Otsi