Jäta sisu vahele
Ürdid ja köögiviljad

Lehtsalat

Lactuca sativa

Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lactuca sativa Salaattikerä Lehtisalaatti Lollorosso Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti

Lehtsalatid on aedviljad, mis kasvatavad leherosette. Lehe kuju ja värv vahelduvad sorditi rohelisest punakateni, lainelistest narmasservalisteni. Lehtsalatite hulka loetakse ka peasalatid.

Kastmine:

Suur

Valgus:

Päikseline

Kõrgus:

10-30 cm

Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lactuca sativa Salaattikerä Lehtisalaatti Lollorosso Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti Lactuca sativa Lehtisalaatti

Lehtsalati sorte on palju. Lisaks tavalisele pehmete lehtedega rohelisele lehtsalatile kasvatatakse näiteks punaseid ja rohelisi tammelehesalati sorte, krõmpsude lehtedega jääsalateid, pehmeid kerajaid peasalateid, krõmpsude lehtedega jää-peasalateid ning nii rosettide kui peasalatina kasvavat Bataavia salatit.

Rosetina kasvavat lehtsalatit on koduaias kõige lihtsam ja kiirem kasvatada. Lehtsalat annab saaki 4-6 nädalaga. Peasalatid kasvatavad kõva või pehme pea, mis lõigatakse tervikuna maha. Peasalateid on nii pehmete kui krõmpsude lehtedega. Need saavad valmis 8-10 nädalaga.

Lehtsalatitele meeldib päikeseline kasvukoht, kuid need ei talu palavust. Muld peaks olema liivasegune, mullakas ja vett imav. Sobiv muld on Aiamuld või Mahe Aiamuld. Lehtsalati taimede istutuskaugus on 5-10 cm, peasalatitel 20-40 cm. Lehtsalatit saab kasvatada ka pottides, sel juhul võib kasvusubstraadina kasutada näiteks nõrgalt väetatud Istikumulda.

 

Aprillis-mais võib lehtsalati taimi 2-3 nädalat ette kasvatada. Nii leht- kui peasalatid külvatakse avamaale aprillis-mais, kui mulla temperatuur on üle +4 kraadi. Salat kasvab kõige paremini jahedas. Kiirekasvulist lehtsalatit tasub külvata mõnenädalaste vahedega, et saagiperiood kestaks kogu suve.

Enne külvamist või istutamist parandatakse mulla kvaliteeti Aiamullaga, Aialubjaga ja Maheda Aiaväetisega.

Lehtsalatit kastetakse regulaarselt, et need kibedaks ei muutuks ega õisi moodustaks.

Lehtsalati lehti lõigates jäetakse alles kasvupunkt, et saaki jätkuks kauemaks. Peasalati vars lõigatakse läbi välimiste lehtede seest, et pea jääks puhtaks.

Otsi