Ürdid ja köögiviljad
Rooma salat
Lactuca sativa var. longifolia
Rooma salat moodustab veidi hiina kapsast meenutava suure ja püstise pea. Paksude ja lihakate lehtede värvus varieerub helerohelisest tumeroheliseni, kuid võib olla ka punakas.
Kastmine:
Keskmine
Valgus:
Poolvarjus
Kõrgus:
15-30 cm
Värvid:
Rohelised lehed
Õitsemine:
none
Olenevalt sordist kasvavad rooma salatid 15-30 cm kõrguseks. Varem seoti lehed ülalt alates niidiga kokku, et sisemised lehed jääksid heledad ja krõmpsud. Praegused sordid moodustavad kasvades iseenesest koheva, püstiste lehtedega kera.
Rooma salat sobib salatisegudesse ja kuna talub küpsetamist, ka soojadesse toitudesse. Rooma salat kuulub ka kuulsa Caesari salati koostisesse. Rooma salat säilib hästi. Rooma salatist on aretatud ka väikesi sorte.
Rooma salat vajab veidi pikemat kasvuperioodi kui näiteks tavaline lehtsalat. Püstja kasvuga kera on valmis koristamiseks 8 nädalat pärast külvi. Rooma salat kasvab eelistatult valgusküllasel ja päikselisel kasvukohal, kuid mitte kuuma päikese käes. Rooma salatile meeldib paksu mullakihiga, hästi lubjatud aiamaa. Salatipeenar rajatakse Aiamullaga. Vana peenra pinnast võib parandada mulla kobestamisega, lisades Maheväetist Köögiviljadele ja Aialupja.
Rooma salatit võib külvata avamaale mais, kui ilmad on soojaks läinud või kasvatada taimed aprillis ette. Kasvuaeg on umbes 50-75 ööpäeva.
Seemned külvatakse 5 cm vahedega või üks seeme ühte istikupotti Mahedasse Külvi- ja Istikumulda. Külv kaetakse kergelt mullaga, kastetakse ja kaetakse idanemise ajaks kilega. Taimed istutatakse avamaale, kasvulavasse või kasvuhoonesse, kui need on umbes 5 cm kõrged. Ümberistutamisel pannakse taim veidi sügavamale mulda kui eelkasvatamise ajal, kuid hoidudes katmast juure lähedal asuvat kasvupunkti, et taime kasv ei peatuks.
Ühtlane niisutamine suve jooksul tagab korraliku saagi. Salatit tuleb kasta regulaarselt, et maitse ei muutuks kibedaks ja salat ei läheks õitsema.
Seemneid võib uuesti külvata iga 2-3 nädala järel.
Saaki koristatakse esmalt harvendades, seejärel taim korraga. Rooma salatit võib hakata koristama, kui kera muutub tihkemaks.